?

Log in

No account? Create an account

Previous Entry | Next Entry

Чорниці з Чорного Лісу

Минулого тижня збирали чорниці, можна досить дешево купити, але зібране своїми руками завжди смачніше, до того ж можна поєднати корисне з приємним, тобто заодно погуляти в лісі подалі від міста. До галявин з чорницями не так уже й далеко їхати, приблизно годину, але місце дійсно незагазоване і екологічне - перед з'іздом на грунтову дорогу ми зустріли бузька, який намагався розтовкти змію об асфальт




Грунтова дорога довела нас практично до галявин з ягодами, вони ідеально розташовані на освітленому передліссі біля потічків, з іншого боку росте малина



Взагалі-то чомусь акцент було зроблено на пошуках грибів і тому ми не брали спеціальний "гребінь", яким зчісують ягоди. Довелося збирати афини (інша назва чорниць) руками, а це не дуже продуктивне заняття. Знаю, що деякі заготівники йдуть в ліс на декілька днів, в гарну погоду навіть без палатки, цілими днями збирають ягоди, перебирають, потім везуть на продаж.

Навіть в передліссі було дуже багато повалених дерев і останнім часом активізувалися різномантні змії, вужі та ящірки


Збирати ягоди найкраще в твердий посуд, щоб не помнулися. Потім їх сортують, чистять від листочків і хвостиків, миють, їдять або заготовляють: заморожують, сушать, варять варення, сиропи, компоти. Дуже популярні чорниці, перетерті з цукром, які ще й до того корисні і для зору і для імунітету. Про різноманітні корисні властивості цих ягід можна почитати в статті Чорниці на сайті Етнокук: попереджають та затримують гнильні та бродильні процеси, мають антибактеріальну дію, а дубильні речовини діють як протизапальний засіб. Їх рекомендують при шлункових і кишкових коліках,від дизентерійної палички, стафілококів, збудників дифтерії та брюшного тифу, при хворобах зору, анемії та діабеті.


Tags:

Comments

( 4 comments — Leave a comment )
nadozvilli
Jul. 21st, 2013 10:51 am (UTC)
а то хіба не бузьок? журавель сірий
etnocook
Jul. 21st, 2013 01:14 pm (UTC)
так, це насправді лелека, зараз виправлю)
(Deleted comment)
etnocook
Jul. 23rd, 2013 05:49 pm (UTC)
Ліс насправді мішаний, підлісок взагалі молодняк березовий. А що одяг має бути відповідний, то це однозначно, до того ж не варто залишати відкриті ділянки шкіри - кліщів, комарів і мурах повно, до того ж ґумаки або берци на ногах, бо змії цього року дуже активні))
(Deleted comment)
etnocook
Jul. 24th, 2013 02:04 pm (UTC)
це якщо вони не перетовчені з сиром і цукром)) в мене є такий рецепт, треба його опублікувати
( 4 comments — Leave a comment )

Profile

етнокук, etnocook
etnocook
Кулінарний блог Etnocook
Українська кухня Etnocook

Latest Month

March 2018
S M T W T F S
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Page Summary

Powered by LiveJournal.com
Designed by yoksel