Кулінарний блог Etnocook (etnocook) wrote,
Кулінарний блог Etnocook
etnocook

Сочники житні

Мабуть, у більшості людей при слові "сочники" виринають спогади про шкільну їдальню і маленькі перерви, на яких перекушували булками і компотом))) Пропоную дещо інший варіант загальновідомого рецепту. Сочники з житнього борошна незмінно смачні, традиційно апетитно виглядають та набагато корисніші для здоров'я (і для фігури, безперечно:))




Всі фото клікабельні, а також можна швидко та зручно роздрукувати рецепт

Складники:

Для тіста:

борошно житнє.....................600 гр
масло вершкове...................200 гр
цукор.....................................100 гр.
яйця.......................................1 шт
сіль.........................................10 гр
розпушувач тіста або сода.......................2 ч.л розпушувачу або 1 кавова ложка соди
сметана................................150 гр
вода.....................................50 гр
мак........................................2 ст.л.

Для начинки:

сир....................................800 гр.
борошно............................2 ст.л
цукор................................150 гр
яйця...................................1 шт
сіль....................................20 гр
ванільний цукор...............1 ч.л. або дрібку перетертої ванілі

Для змазування:

яйце куряче......................1 шт.
молоко............................1 ст.л.

Час приготування: 1 год

Кількість порцій: ~20 шт

Складність: середня

 

Приготування:

1.

робимо плястерки з житнього тіста

Борошно просіюємо, вимішуємо з розпушувачем. В розтоплене масло додаємо яйця, цукор і розтираємо. До розтертої маси додаємо сметану, сіль, мак, всипаємо борошно і вимішуємо тісто, доливаючи при потребі води. Тісто кладемо на 10 хв. в холодильник, потім ще раз обминаємо і розкачуємо товщиною 0,5 см на посипаній борошном поверхні. Склянкою виробляємо плястерки круглої форми.

2.

кладемо начинку для сочників

Для начинки сир перетираємо через сито або дуже добре розминаємо товкачем, вимішуємо з борошном, цукром, яйцями, солимо та додаємо ванільний цукор. На плястерок ставимо 1 ст.л. начинки

3.

накриваємо сочники

На плястерку начинку можна просто накрити, не притискаючи краї або притиснути, залишивши проміжок посередині або заліпити, а потім прорізати щілину

4.

сочники з яйцем для змазування

Зверху змазуємо сочники розтертим з молоком яйцем

Смачного!

сочники

Примітки:

  • замість води можна взяти відповідну кількість сметани і замішувати тісто тільки на сметані

  • борошно можна взяти половину житнього, а половину пшеничного

  • борошно в начинці можна замінити манною крупою

  • після випікання охолодити сочники бажано на решітці, щоб уникнути деформації



http://etnocook.com.ua/sochnyky-zhytni/

Etnocook - традиційна етнічна кухня
Tags: випічка, житнє борошно
Subscribe
  • Post a new comment

    Error

    default userpic

    Your reply will be screened

    Your IP address will be recorded 

    When you submit the form an invisible reCAPTCHA check will be performed.
    You must follow the Privacy Policy and Google Terms of use.
  • 5 comments